Šī lapa ir izdrukāta no Romāns Meļņiks. Piezīmes uz avīzes malas...
Interneta adrese:
http://melniks.lv/?ct=arhivs&fu=read&id=9

Pēcvēlēšanu piezīmes

Admin
2006.10.12 14:12

Raksts publicēts laikrakstā "Latvijas Avīze" 12.10.2006.

Kādi būs jaunie valsts vadītāji?

Vēlēšanas ir beigušās. Neatkarīgi no tā, vai esam vai neesam apmierināti ar to rezultātiem, turpmākos četrus gadus mums būs jārēķinās ar Saeimā ievēlēto spēku proporciju. Šobrīd aktuālākais - cik partijas (trīs, četras vai piecas) veidos valdošo koalīciju un cik godprātīgs būs to darbs turpmākajos četros gados. Valdošajai koalīcijai, protams, būtu izdevīgāk amatus (līdz ar to arī ietekmi un sponsoru atbalstu) ar konkurentiem nedalīt. Tajā pašā laikā nepārliecinoša, nestabila vairākuma valdība četru gadu periodam diez vai būtu labākais risinājums valsts attīstībai.

Tagad - par morāli. Zemā vēlētāju aktivitāte vēlēšanās ir sava veida protesta balsojums pret politisko liekulību, kas kā nekad agrāk bija manāma pirms vēlēšanām. Cilvēki jūtas apmuļķoti.

Redzot, ka viss paveiktais nebūt nav tik labs, kā pirms vēlēšanām gribētos, vairāku partiju ideologi izveidoja nevalstiskās organizācijas savu favorītu slavināšanai. Te gan jāņem vērā, ka pozitīvisma kampaņas pēc būtības ir grima kārta krunkainām sejām. Uzšpaktelē biezu slāni, un šķiet, ka viss ir ideāli. Taču, ja pensijas ir zemas vai izglītības kvalitāte ir neapmierinoša, ja zemnieku bērni pamet dzimtās mājas un dodas labas dzīves meklējumos uz Īriju, ne ar kādām pozitīvisma kampaņām nebūs līdzēts. Tiek radīta vien vilšanās sajūta un degradēta nevalstisko organizāciju un tiesiskas valsts ideja. Var prognozēt, ka pēc vēlēšanām kritīsies uzticība valstij. Nekad agrāk politika nav bijusi tik blēdīga lieta kā tagad, un šī attieksme vienādā kārtā skar ikvienu, arī tos, kas ir godprātīgi.

Likumdevēji, neiebilstot pret likuma spraugu izmantošanu un likumos noteikto ierobežojumu izmantošanu sevis reklamēšanā, faktiski ir apliecinājuši - likumi rakstīti, lai tos apietu, un tikai muļķi to neizmanto. Mērķis attaisno līdzekļus pat tad, ja tie ir saistīti ar amorālām metodēm, jo - uzvarētājus taču nesoda. Vēlēšanu naktī to apliecināja arī Tautas partijas kampaņas veidotājs un pozitīvisma kampaņas autors, paziņojot - lai kādi ierobežojumi būtu, vienalga tiks atrasti veidi to apiešanai. Vai varam būt droši, ka, vadot valsti, šīs partijas vairs nepiekops pirms vēlēšanām piekoptās metodes?

Kā nekad agrāk vēlēšanu kampaņā tika izmantoti administratīvie resursi. Amatpersonas, kas startēja vēlēšanās, to darīja nevis par savu partiju, bet gan valsts līdzekļiem. Vai premjerministrs un ministri arī pēc vēlēšanām tikpat bieži apmeklēs Latvijas reģionus kā pirms vēlēšanām? Gribētos gan, vai ne?

Sportā tiek apkarota dopinga lietošana. Vai politiskā dopinga lietošana arī tiks reāli apkarota? Tie, kas visvairāk izmantoja nevalstiskās organizācijas reklāmai, taču veidos pamatu nākamajai valdībai un ir visvairāk ieinteresēti saglabāt likumos atklātās spraugas. Eiroparlamenta un pašvaldību vēlēšanas taču nav aiz kalniem.