Šī lapa ir izdrukāta no Romāns Meļņiks. Piezīmes uz avīzes malas...
Interneta adrese:
http://melniks.lv/?ct=par_viniem&fu=read&id=77

Politiskā grābekļa terapija un biļetes

Admin
2013.11.25 09:18

Mēdz teikt, ka kļūdas ir sāpīgas, bet nepieciešamas, jo no tām rodas pieredze. Politikā tas ir īpaši būtiski. Lai spētu vadīt valsti saprātīgi, tālredzīgi, atbildīgi. Lai nekāptu uz nejauši pakritušiem un arī pretinieku apzināti izliktiem grābekļiem.

Tiesa, nereti ir tā, ka līdz ar pieredzi vairojas arī augstprātība. Koncentrēšanās tikai uz sevi, savām vēlmēm un iegribām, neiedziļinoties vēlētāju interesēs un vajadzībās. Tie ir brīži, kad labākās zāles - saņemt kārtīgu belzienu pa pieri ar kāda grābekļa kātu, lai atkal atgrieztos reālajā pasaulē.

Pēc visa spriežot, uz šādu ārstniecības kursu, pati to vēl neapjaušot, parakstījusies Saeimas valdošā koalīcija.

Kā zināms, Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija apstiprinājusi, ka no nākamā gada pilnās biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā būs 1,2 eiro, savukārt domes vairākums lēmis, ka galvaspilsētā deklarētie var saņemt 50% atlaidi.

Var jau būt, ka tā bija provokācija, taču skaidri redzams, ka valdību veidojošās partijas, kas Rīgā ir opozīcijā, uz tā uzķērās. Turklāt visaplamākajā veidā, kādu vien var iedomāties. Augstajām biļešu cenām tika veltīti vien daži populistiski paziņojumi un paskaidrojumu pieprasījumi. Taču galvenais, pret ko ar visiem savā rīcībā esošajiem administratīvajiem resursiem vērsās varas partijas, bija atlaižu piešķiršana rīdziniekiem. Pēc principa: ja kādam (šajā gadījumā - ārpus Rīgas deklarētajiem) ir slikti, lai ir slikti visiem!

Kamēr Saeimas vairākums virza likuma grozījumus, kas aizliedz pašvaldībām noteikt lētākas sabiedriskā transporta biļetes, kā vienīgo kritēriju minot tikai iedzīvotāju dzīvesvietu, Reformu partijas pārstāvja vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau noprotestējusi Rīgas domes lēmumu par braukšanas biļešu cenas atlaides piešķiršanu rīdziniekiem. Izskatās, ka emociju karstumā atlaides apkarotāji tā arī nav sapratuši, ka, sitot savam politiskajam ienaidniekam, faktiski kaitē paši sev. Precīzāk - saviem Rīgas vēlētājiem, novēlot tiem maksāt pilnu maksu, nevis puscenu, kā bija iecerējusi Rīgas dome.

Jā, valdību veidojošās partijas ir cietušas sakāvi divās Rīgas domes vēlēšanās pēc kārtas, taču to starplaikā bija Saeimas vēlēšanas, kurās tās guva lielu rīdzinieku atbalstu. Par Vienotību, Nacionālo apvienību VL!-TB/LNNK un Zatlera Reformu partiju 11. Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā kopumā nobalsoja 130 542 vēlētāji. Tātad vairāk nekā par Saskaņas centru, kas saņēma 118 079 balsis. Vai, cīnoties pret lētākām biļetēm rīdziniekiem (un nevis pret augsto biļešu cenu kā tādu), pamats domāt, ka balsu proporcija saglabāsies tāda pati?

Jāņem vērā, ka Rīgā šobrīd valdošās partijas būs ieguvējas gan tad, ja tām izdosies rast veidu, kā, apejot aizliegumus, ieviest atlaides rīdziniekiem, gan tad, ja tas neizdosies. Jo tad būs viens konkrētais vainīgais - valdības partijas -, kuru dēļ arī rīdzinieki maksās vairāk. Savukārt valdības partijas būs zaudētājas abos gadījumos. Jo gudra alternatīva piedāvājuma vietā aizrāvās vien ar vēlētāju pretnostatīšanu un centieniem prasti ieriebt konkurentam.‍


‍‍Komentārs publicēts laikrakstā un portālā Diena 13.11.2013.