Šī lapa ir izdrukāta no Romāns Meļņiks. Piezīmes uz avīzes malas...
Interneta adrese:
http://melniks.lv/?ct=arhivs&fu=read&id=31

Lielo kredītu vietā - daudzi mazie?

Admin
2007.07.16 22:11

Valdība ir apņēmusies ierobežot inflāciju, nosakot striktas prasības bankām kredītu izsniegšanā, medijos tiek popularizēta līdzekļu krāšana un tajā pašā laikā aizvien uzstājīgāk izskan nebanku kredītiestāžu piedāvājumi ātri noformēt aizdevumu patēriņam, līdz noteiktai summai neprasot arī izziņas par oficiālo algas līmeni.

Dažu lielo kredītu vietā nāk daudzi mazie. Ar ievērojami lielākām procentu likmēm. Pērkot ledusskapi, televizoru, automašīnu, lamināta segumu istabai vai bērnu ratiņus, mums tiek piedāvāts par pirkumu norēķināties pakāpeniski, vēlāk. Ja vēl pirms dažiem gadiem, izsniedzot kredītkartes, bankas prasīja kontā ieguldīt noteiktas summas depozītu, tad šobrīd ar saukli "Lai maksā karte!" šis vienmēr pieejamais un līdzi esošais aizdevums tiek piedāvāts bez īpašiem nosacījumiem. Drīz dzīvosim kā Amerikā - kredītkaršu pilni maciņi un, ja vājāks raksturs pret daudzajiem kārdinājumiem, - arī kredītu piedzinēju paziņojumu pilna pastkastīte. 

Cilvēki šajos neatkarības gados ir pieradināti dzīvot šodienai. Nav tālu līdz brīdim, kad sapratīsim, cik tas patiesībā ir bīstami...

Ja agrāk dzīvot uz parāda bija grēks, mēs šausminājāmies, dzirdot, kā Rietumvalstīs dzīvojošie maksā mājokļa kredītu pat trīsdesmit gadus, tad tagad tā ir arī mūsu ikdiena...

Bankas Baltija, firmas Auseklītis un daudzu citu finanšu piramīdu krahs ātri vien iemācīja atziņu, ka labāk uzkrāt mantā, nekā naudā. Privatizācija tikai pavēra iespējas.

Turpinājums sekos :)